top of page

B
A
M
E

 

 

 

 

 

 

 

Centrul de Excelenţă în Arhitectură, Arte şi Audiovizual (C.E.A.A.A.) împreună cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti şi partenerii săi, prezintă proiectul cultural „BUCUREȘTI. O ARHITECTURĂ MODERNISTĂ EUROPEANĂ”, eveniment realizat si dedicat Zilelor Muzeului Naţional al Ţăranului Român,  Zilelor Bucureștiului din lunile septembrie si octombrie  2021, cu ocazia  Centenarului Regelui Mihai I şi a împlinirii a 20 de ani de la înfiinţarea Ordinului Arhitectilor din România.

Proiectul cultural se alătură cu competență numeroaselor activități cultural-arhitecturale, prin care o tânără generație de arhitecți români au extins considerabil aria cunoașterii trecutului nostru apropiat în contextul modern European.

 

În cadrul Zilelor Muzeului Naţional al Ţăranului Român, proiectul cultural,  va fi inaugurat  pe 16 septembrie 2021, prin vernisarea expoziției „BUCUREȘTI. O ARHITECTURĂ MODERNISTĂ EUROPEANĂ”, autor dr.arhitect Luca Matei Stoian, eveniment realizat la Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti, în Sala Noua Galerie, la ora 16:00. Expoziţia are un conținut complex și de maxim interes pentru publicul larg, cuprinzând panouri de fotografie de arhitectură modernă, edificii relevante pentru arhitectură modernistă a Capitalei.

 

Proiectul cultural pune în discuție arhitectura modernă a Bucureștiului în contextul mediului economic prosper și al programelor generale ce vizau modernizarea orașului. Acest aspect a constituit pentru România unul din factorii care au adus țara în miezul civilizației europene.

 

Deoarece Bucureştiul dispune de un valoros patrimoniu arhitectural modernist, realizat preponderent în perioada interbelică, acesta este considerat o capitala est-europeană importantă datorită numeroase monumente de arhitectură modernistă încadrate în stilul arhitectural internațional regăsit și în alte mari capitale din Europa (Bruxelles, Roma, Paris, Londra). Expozitia  chestionează critic sursa de inspirație creativă a arhitecților români din perioada interbelică și demonstrează că vasta producție de opere arhitecturale italiene a avut un rol important cu efecte detectabile în devenirea modernității românești. 

 

Expozitia „BUCUREȘTI. O ARHITECTURĂ MODERNISTĂ EUROPEANĂ” are la bază o cercetare de actualitate, bine documentată fotografic, care se dorește un mijloc de familiarizare critică cu operele unora dintre cei mai reprezentativi arhitecți români și italieni ai stilului modern.

În anii ’20, o pleiadă de iluştri arhitecţi români, şcoliţi la Roma, înţeleg şi asimilează arhitectura modernă italiană şi o integrează în operele lor la reîntoarcerea în ţară. Asemenea lui Marcello Piacentini (una dintre cele mai reprezentative figuri ale arhitecturii mussoliniene, punte de legătură între arhitecţii de diverse tendinţe şi Duce), Duiliu Marcu a fost remarcabilul arhitect al Regelui Carol al II-lea emanând spiritul unei monarhii prospere. Realizările arhitecturale ale unor creatori precum Grigore Ionescu, Richard Bordenache, Nicolae Cucu şi Nicolae Lupu, de o calitate excepţională, formaţi la Roma, au rămas exemple de modernitate pentru istoria arhitecturii noastre.

Proiectul urmărește, cresterea atractivității tinerilor față de protejarea patrimoniului orașului București.

 

Programul evenimentului „BUCUREȘTI. O ARHITECTURĂ MODERNISTĂ EUROPEANĂ”, care se desfășoară pe parcursul lunilor septembrie şi octombrie 2021, include implicarea liceelor vocaționale și creative într-o serie de workshop-uri, evenimente conexe, conferințe, expoziții, dezbateri, lansări de carte, audiții și evenimente dedicate Artelor, Arhitecturii şi Audiovizualului, găzduite de  Muzeului Naţional al Ţăranului Român în Sala Noua Galerie alături de partenerii evenimentului,  manifestări culturale care pun în evidență legăturile arhitecturii cu arta fotografiei și a desenului care vor atrage nu numai atentia profesioniștilor ci și a publicului larg.

 

Unul dintre obiectivele asumate ale proiectului „BUCUREȘTI. O ARHITECTURĂ MODERNISTĂ EUROPEANĂ” este, încă de la început, dezvoltarea dialogului dintre tinerii și profesioniștii din domeniul artistic, istoric, arhitectural si audiovizual.

 

Din dorința de a amplifica acest dialog, dar și din convingerea că astfel tinerii vor beneficia de îndrumare și un important prim contact cu mediul profesionist, proiectul „BUCUREȘTI. O ARHITECTURĂ MODERNISTĂ EUROPEANĂ” iniţiat de C.E.A.A.A., împreună cu partenerii săi, devine un proiect educaţional şi cultural, dedicat tinerilor din liceele vocaționale și creative din capitală in relatie cu publicul larg din Bucuresti.

 

Proiectul urmărește realizarea de activități care să dezvolte interesul pentru patrimoniul modernist construit punând accentul pe educație prin cultură a tinerilor interesați de a trăi într-un spațiu public arhitectural de calitate.

Proiectul are ca scop îmbogățirea cunoştinţelor culturale despre oraș, clădirile sale moderniste, despre spațiile publice identitare, cunoștințe care ajută la dezvoltarea echilibrată a tinerilor și la întărirea comunității în contextul pandemic a cetăţenilor din Bucureşti.

 

Proiectul are ca obiective țintă specifice dezvoltarea creativității, a educației și valorificarea patrimoniului național în relație cu cel internațional.

 

Proiectul are ca obiective măsurabile, implicarea și interesul liceelor creative de profil partenere și implicate în activitățile proiectului dar și a comunității cetățenilor din București.

 

Proiectul sustine un acces facil, susținut atât pentru tineri cât și pentru alte generații la cultură prin Gala de premiere a concursului de fotografie, prin conferințe, prin lansări de carte si prin vernisarea de expoziții.

 

Proiectul are ca obiective relevante valorificarea nivelul extraordinar al creativităţii arhitecților români din perioada interbelică și demonstrează că vasta producție de opere arhitecturale din București a avut un rol important, cu efecte vizibile în devenirea modernității românești.

 

Expoziția „BUCUREȘTI. O ARHITECTURĂ MODERNISTĂ EUROPEANĂ” poate fi vizitată în perioada 16 septembrie- 12 octombrie 2021, la Sala Noua Galerie, intrarea din Strada Monetăriei nr.3, Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

Pentru informații suplimentare puteți să ne contactați pe adresa de
e-mail: bucuresti.modernism.european@gmail.com
Curator și coordonator proiect: dr.arh. Luca Matei Stoian
Parteneri principali: Muzeul Național al Țăranului Român
Sponsori:  CATENA, Lucas & Partners Arhitectura Studio, M.N.G. ART SRL, GLULAM SA, GIP.SRL., ANNWINE.

Parteneri instituționali:  Muzeul Naţional Peleş – Castelul Peleș și Castelul Pelișor, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială București, Uniunea Arhitecţilor din România, Igloo Media, Colegiul Tehnic de Arhitectură şi Lucrări Publice ”I.N.Socolescu”, Colegiul Național de Muzică „George Enescu”, Liceul „Dimitrie Paciurea”, Colegiul Tehnic „Media” Bucureşti, Liceul de Arte Plastice "Nicolae Tonitza" București, Colegiul Național de Informatică "Tudor Vianu", Național TV.

Pentru informații suplimentare legate de eveniment, vă rugăm să accesați:

 

https://www.facebook.com/MuzeulTaranului/

https://www.facebook.com/centrudeexcelentaAAA


Site: https://www.ceaaa.ro/

http://www.muzeultaranuluiroman.ro/

 


MISIUNEA C.E.A.A.A.

Inițiem și organizăm evenimente culturale, construim o comunitate ce reunește profesioniști, dar și publicul creativ și cultural din România.

Prin tot ceea ce facem ne-am propus să contribuim la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, creșterea și diversificarea audienței atelierelor, designerilor, micilor afaceri, promovarea întreprinzătorilor și profesioniștilor creativi pe plan național și internațional.

Centrul de Excelentă în Arhitectură Arte şi Audiovizual este o organizaţie neguvernamentală, cu caracter autonom, care susţine interesele comunităţii creative din România în dialogul cu instituţiile statului şi cu organizațiile internaţionale. Acţionăm pentru crearea unui mediu propice dezvoltării comunității creative din România.

Una dintre prioritățile noastre din utimii ani, a fost inițierea unor proiectele de dezvoltare artistică şi arhitecturală prin coagularea comunităților creative în jurul unor spații şi proiecte ce pot aduce în lumină Bucureștiul și România pe harta culturală europeană.

Portofoliul nostru include organizarea de activități cu scopul interacțiunii pe plan național și internațional, programe de perfecţionare profesională, expoziţii, lansari de carte, workshop-uri artistice, seminarii şi dezbateri.

 

Afis 2021 BAME.jpg
bottom of page